Analysföretaget Gartner skriver i en ny undersökning att de tror att de nya datorerna med touchskärmar – som till exempel iPad – kommer att slå bäst bland de unga. Om fem år gissar Gartner att varannan sådan dator kommer att säljas till en person under 15 år.

Jag är inte säker på att analytikerna tänkt rätt här. Kanske har de inte släpat runt tillräckligt mycket på 2-3 kilo bärbar dator för att inse att det är dags för något smidigare. Men oavsett vilket, så har de rätt i en sak: med hjälp av touch-skärmarna har tekniken nu blivit så enkel att använda att även små barn lätt kan ta den till sig.

Den här filmen kanske du redan har sett, så jag petar in en till nedanför:

Båda filmerna visar tydligt att barn gillar den här tekniken och klarar att använda den utan problem. Trots det finns det förbluffande få bra sajter och applikationer som är anpassade för barn. Om inte det förändras kommer knappast iPad att kunna avfärdas som en maskin för barn.

Den översta filmen har visats 417.000 gånger, vilket borde ha spridit det här budskapet rätt ordentligt. Den undre filmen har inte visats lika många gånger, men den fick vara med ändå – Lisa är ju min dotter.